Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310272387
2310272589
Κιν: 6944263668
Πεπτικό έλκος
Ως πεπτικό έλκος ορίζουμε την παρουσία βαθιάς πληγής στον στόμαχο (γαστρικό έλκος) ή στον βολβό του δωδεκαδάκτυλου (δωδεκαδακτυλικό έλκος).
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση πόνου στο επιγάστριο. Άλλες φορές μπορεί να παρουσιαστεί οπισθοστερνικό καύσος, ανορεξία, έμετοι, ρέψιμο, απώλεια βάρους. Η λήψη τροφής κάποιες φορές μπορεί να απαλύνει τον πόνο ενώ άλλες φορές μπορεί να τον επιδεινώσει. Ένα μεγάλο ποσοστό, ιδίως ηλικιωμένων ασθενών, μπορεί να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα.
Οι επιπλοκές του πεπτικού έλκους περιλαμβάνουν την αιμορραγία (γαστρορραγία), τη διάτρηση και την πυλωρική απόφραξη.
Η αιμορραγία εκδηλώνεται με την παρουσία μαύρων κοπράων ή εμετού με την πρόσμιξη αίματος.
Η διάτρηση εκδηλώνεται με ισχυρότατο άλγος στο επιγάστριο που συνοδεύεται από έντονη κοιλιακή σύσπαση.
Η πυλωρική στένωση/απόφραξη εκδηλώνεται με εύκολο κορεσμό, δυσπεψία και εμέτους.
Δύο είναι οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης έλκους.
Η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και
-
Η χρόνια η περιστασιακή χρήση ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAID’s).
-
Άλλες, σπανιότερες αιτίες εμφάνισης πεπτικού έλκους είναι το σύνδρομο Zollinger-Ellison , η νόσος του Crohn, η λήψη στεροειδών, ενώ φαίνεται πως παρουσιάζεται συχνότερα σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος και νεφρική ανεπάρκεια.
Η διάγνωση τίθεται μετά από προσεκτική λήψη του ιστορικού, κλινική εξέταση, και ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος (γαστροσκόπηση). Σε όλες τις περιπτώσεις γαστρικού έλκους λαμβάνεται βιοψία από τα χείλη του έλκους ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας.
Σε κάθε περίπτωση πεπτικού έλκους αναζητούμε την παρουσία του ελικοβακτηριδίου με βιοψία από τον στόμαχο.
Η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να διαγνωστεί και με άλλους τρόπους όπως με αιματολογικές εξετάσεις, αναζητώντας τα ειδικά αντισώματα, με ανίχνευση του μικροβίου στα κόπρανα ή με το ειδικό τεστ αναπνοής για το ελικοβακτηρίδιο (urea breath test).
Η θεραπεία του πεπτικού έλκους περιλαμβάνει:
1. Tην χορήγηση αντιεκκριτικών φαρμάκων (Η2 ανταγωνιστές ή αναστολείς της αντλίας πρωτονίων) με σκοπό να μειώσουμε την παραγωγή οξέος από τον στόμαχο. Η παρουσία του γαστρικού οξέος δρα ερεθιστικά και αναστέλλει τη διαδικασία της φυσικής επούλωσης.
2. Την εκρίζωση του ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, όποτε το ανιχνεύουμε. Η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο είναι μια βασική αιτία εμφάνισης έλκους. Η αποτυχία εκρίζωσης του μικροβίου είναι ίσως η συχνότερη αιτία υποτροπής του έλκους.
Η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ σε κάθε περίπτωση βοηθά.
Σε αντίθεση με τις παλαιότερες οδηγίες η διατροφή δεν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της επούλωσης.
Επαναληπτική ενδοσκόπηση απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις γαστρικού έλκους για να γίνει ενδοσκοπική επιβεβαίωση της πλήρους επούλωσης του έλκους.
Η αποτελεσματικότητα της αγωγής εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ελέγχεται με τεστ αναπνοής ή με ανίχνευση του μικροβίου στα κόπρανα λίγους μήνες μετά τη λήξη της αγωγής.