Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310272387
2310272589
Κιν: 6944263668
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ονομάζουμε την επιστροφή γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Η πράξη της παλινδρόμησης είναι αρκετά συχνή και συμβαίνει σε όλους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν είναι καν αντιληπτή. Σε μερικούς όμως, η παλινδρόμηση είναι ιδιαίτερα συχνή και έντονη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συμπτώματα. Σε αυτούς που παρατηρούνται έντονα συμπτώματα από την παλινδρόμηση λέμε ότι πάσχουν από Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο (ΓΟΠΝ). Η ΓΟΠΝ είναι μια χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσος που μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής του ασθενούς.
Τα κυριότερα συμπτώματα από την παλινδρόμηση γαστρικού υγρού στον οισοφάγο είναι ο οπισθοστερνικός καύσος και οι όξινες ερυγές. Ο οπισθοστερνικός καύσος (καούρα) είναι ένα αίσθημα καύσου που ξεκινά χαμηλά από τον οισοφάγο (εκεί που τελειώνει το στέρνο) και ανεβαίνει προς τον τράχηλο. Μπορεί να συνοδεύεται και από την αίσθηση υγρού που ανεβαίνει στον οισοφάγο ή ακόμα και ξινής γεύσης στο στόμα.
Παρατηρείται συχνότερα μετά από λιπαρά γεύματα, μετά από κατανάλωση όξινων τροφών, μπαχαρικών, αλκοόλ, γλυκών, κατά την εγκυμοσύνη κ.ο.κ.
Πολλές φορές τα συμπτώματα είναι έντονα κατά τις νυχτερινές ώρες και μπορεί να αφυπνίσουν τον ασθενή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να κυριαρχεί ως σύμπτωμα ο πόνος. Ο πόνος εντοπίζεται και αυτός χαμηλά, πίσω από το στέρνο και μπορεί να συνοδεύεται από άλγος κατά την κατάποση.
Η ΓΟΠΝ είναι η πιο συνηθισμένη νόσος του οισοφάγου.
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΓΟΠΝ είναι:
-
Η παχυσαρκία
-
Η αυξημένη περίμετρος μέσης,
-
Η κύηση, το κάπνισμα,
-
Η κατανάλωση αλκοόλ
-
Η αυξημένη ηλικία και
-
Η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με ΓΟΠΝ.
Η παλινδρόμηση γαστρικού υγρού από το στόμαχο στον οισοφάγο είναι η αιτία των συμπτωμάτων που παρατηρούνται στη ΓΟΠΝ. Το γαστρικό υγρό περιέχει υδροχλωρικό οξύ και ένζυμα τα οποία διασπούν τις τροφές στον στόμαχο. Ο στόμαχος διαθέτει αρκετούς μηχανισμούς προστασίας από το οξύ όπως θα ήταν αναμενόμενο. Ο οισοφάγος όμως δεν διαθέτει ισχυρή άμυνα απέναντι στο όξινο γαστρικό υγρό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συμπτωμάτων αλλά και άμεσα ορατών βλαβών από την επίδραση του οξέος.
Ανάμεσα στον οισοφάγο και τον στόμαχο υπάρχει ένας προστατευτικός σφιγκτήρας. Αυτός ο σφιγκτήρας ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και ο ρόλος του είναι να εμποδίζει την παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Στους περισσότερους ασθενείς με ΓΟΠΝ η παλινδρόμηση συμβαίνει όταν αυτός ο σφιγκτήρας φυσιολογικά χαλαρώνει. Σε αρκετούς όμως ο σφιγκτήρας υπολειτουργεί ή έχει υποστεί μόνιμη ανατομική βλάβη όπως συμβαίνει στην περίπτωση της διαφραγματοκήλης. Η ύπαρξη διαφραγματοκήλης αποδιοργανώνει τη λειτουργία του σφιγκτήρα προκαλώντας του ανεπάρκεια με αποτέλεσμα την εύκολη παλινδρόμηση γαστρικού υγρού στον οισοφάγο.