Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310272387
2310272589
Κιν: 6944263668
Κολονοσκόπηση - Ενδοσκόπηση παχέος εντέρου
Η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται με ειδικό ενδοσκόπιο (κολονοσκόπιο) που είναι εύκαμπτο και διαθέτει ικανότητα κάμψης του πρόσθιου τμήματός του προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως και το γαστροσκόπιο. Το κολονοσκόπιο εκπέμπει φως και με τη βοήθεια ειδικού chip στο άκρο του, λαμβάνονται εικόνες από το εσωτερικό του εντέρου. Οι εικόνες αυτές μεταφέρονται στον επεξεργαστή εικόνας και από εκεί στην οθόνη, σε πραγματικό χρόνο.
Με το κολονοσκόπιο πραγματοποιούνται η διαγνωστική εξέταση του παχέος εντέρου (Κολονοσκόπηση) αλλά και πληθώρα επεμβάσεων, όπως:
-
Εκτομή, αφαίρεση, καυτηριασμός πολυπόδων (EMR, ESD, κλασική πολυπεκτομή).
-
Ενδοσκοπική θεραπεία αιμορραγίας κατώτερου πεπτικού (αγγειοδυσπλασίες παχέος εντέρου, αιμορραγία από εκκολπώματα, μετακτινική κολίτιδα, πολύποδες παχέος εντέρου).
-
Απολίνωση αιμορροΐδων.
-
Τοποθέτηση stent.
-
Διαστολή στενώσεων.
-
Αφαίρεση και καυτηριασμός κονδυλωμάτων πρωκτού.
Η κολονοσκόπηση είναι μια σημαντική εξέταση και πραγματοποιείται για πολλές ενδείξεις. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι:
-
Διερεύνηση αιμορραγίας - αναιμία.
-
Οξέα ή χρόνια διαρροϊκά σύνδρομα.
-
Διερεύνηση κοιλιακού άλγους.
-
Προληπτική κολονοσκόπηση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (Η προληπτική κολονοσκόπηση γίνεται στην ηλικία των 50 ή νωρίτερα σε ασθενείς υψηλότερου κινδύνου. Εφόσον αναγνωρισθούν πολύποδες πρέπει να αφαιρούνται. Η αφαίρεση των πολυπόδων αλλάζει τη φυσική πορεία της καρκινογένεσης και ελαττώνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στο μέλλον. Η κολονοσκόπηση πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα που καθορίζει ο ιατρός, ανάλογα με τα ευρήματα της προηγούμενης ενδοσκόπησης. Η τακτική εξέταση των κοπράνων για την παρουσία αίματος είναι μια εναλλακτική λύση, χωρίς όμως να πλησιάζει σε ακρίβεια την κολονοσκόπηση) και πολλές άλλες.
Για να πραγματοποιηθεί η κολονοσκόπηση πρέπει να προηγηθεί ενδελεχής καθαρισμός του παχέος εντέρου. Αυτό επιτυγχάνεται με μια συγκεκριμένη δίαιτα και με τη χρήση καθαρτικών. Η όλη διαδικασία περιγράφεται σε ειδικά έντυπα που χορηγεί ο ιατρός.
Η διαγνωστική κολονοσκόπηση διαρκεί περί τα 30 λεπτά. Η διαγνωστική κολονοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο με ελαφριά μέθη και κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ληφθεί και δείγμα για βιοψία.
Στην κλινική, η εξέταση πραγματοποιείται με βαθιά μέθη ώστε να μην αισθανθείτε την παραμικρή ενόχληση, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβατικές πράξεις. Όταν βέβαια πραγματοποιούνται επεμβάσεις, η διάρκεια παρατείνεται ανάλογα.
Η πιο συνηθισμένη επέμβαση που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης είναι η εκτομή πολυπόδων (πολυπεκτομή). Άλλες επεμβάσεις είναι η αιμόσταση βλαβών που αιμορραγούν, ο καυτηριασμός θηλωμάτων του πρωκτού ή αγγειεκτασιών, η διαστολή στενώσεων, η τοποθέτηση στεντ η θεραπεία συριγγίων και άλλες.
Ο ιατρός, στο ιατρείο του στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο, και σύγχρονο εργαστήριο, όπου μπορεί να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια, όλες οι διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις.
Οι επεμβάσεις πρέπει να εκτελούνται στον κατάλληλο χώρο (Κλινική), κυρίως για την ασφάλεια του ασθενούς, αλλά και για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών, επιπλοκών, αιμορραγιών κ.ο.κ.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πονάει η κολονοσκόπηση;
Αυτό εξαρτάται από τα φάρμακα που χορηγούνται για τη μέθη. Στο ιατρείο, χορηγείται ελαφρά μέθη. Για τους περισσότερους ασθενείς είναι μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς ενδεχομένως να αισθανθούν δυσφορία, κάτι που εξαρτάται πολύ από παράγοντες όπως χειρουργεία στην κοιλιά, συμφύσεις, χαμηλός ουδός πόνου. Στην κλινική, χορηγείται βαθιά μέθη με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αισθάνεται την παραμικρή ενόχληση (πραγματικά ανώδυνη κολονοσκόπηση).
Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η κολονοσκόπηση;
Όταν η κολονοσκόπηση γίνεται στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, και εφόσον είναι καθ΄ όλα φυσιολογική, πρέπει να επαναληφθεί σε περίπου 5 χρόνια.
Βέβαια, εφόσον είναι απαραίτητο, η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί νωρίτερα εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες κλινικές ενδείξεις.
Εάν ανακαλυφθούν και αφαιρεθούν πολύποδες, η επόμενη κολονοσκόπηση θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που ορίζει ο ιατρός σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βιοψίας και τις οδηγίες της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (εδώ παίζουν ρόλο το μέγεθος, ο αριθμός και ο ιστολογικός τύπος των πολυπόδων που αφαιρέθηκαν).
Μπορώ να οδηγήσω μετά την κολονοσκόπηση;
Εφόσον χορηγηθεί μέθη, η οδήγηση απαγορεύεται για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Αυτό έχει να κάνει με τον μειωμένο χρόνο αντίδρασης, όταν κανείς βρίσκεται υπό την επήρεια του φαρμάκου.
Αν δεν έχει χορηγηθεί μέθη και ο ασθενής νιώθει καλά, μπορεί να οδηγήσει.
Μπορώ να φάω μετά την κολονοσκόπηση;
Μετά από μια διαγνωστική κολονοσκόπηση, ο ασθενής μπορεί να σιτισθεί ελεύθερα. Μετά από επεμβατική κολονοσκόπηση οι οδηγίες δίνονται από τον ιατρό, ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε.