Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται με ειδικό ενδοσκόπιο (κολονοσκόπιο) που είναι εύκαμπτο και διαθέτει ικανότητα κάμψης του πρόσθιου τμήματός του προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως και το γαστροσκόπιο. Το κολονοσκόπιο εκπέμπει φως και με τη βοήθεια ειδικού chip στο άκρο του, λαμβάνονται εικόνες από το εσωτερικό του εντέρου. Οι εικόνες αυτές μεταφέρονται στον  επεξεργαστή εικόνας και από εκεί στην οθόνη, σε πραγματικό χρόνο.

Με το κολονοσκόπιο πραγματοποιούνται η διαγνωστική εξέταση του παχέος εντέρου (Κολονοσκόπηση) αλλά και πληθώρα επεμβάσεων.

Η κολονοσκόπηση είναι μια σημαντική εξέταση και πραγματοποιείται για πολλές ενδείξεις. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι:

  1. Διερεύνηση αιμορραγίας - αναιμία.

  2. Οξέα ή χρόνια διαρροϊκά σύνδρομα.

  3. Διερεύνηση κοιλιακού άλγους.

  4. Προληπτική κολονοσκόπηση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και πολλές άλλες.

colonoscope_colon.jpg

Για να πραγματοποιηθεί η κολονοσκόπηση πρέπει να προηγηθεί ενδελεχής καθαρισμός του παχέος εντέρου. Αυτό επιτυγχάνεται με μια συγκεκριμένη δίαιτα και με τη χρήση καθαρτικών. Η όλη διαδικασία περιγράφεται σε ειδικά έντυπα που χορηγεί ο ιατρός.

Η διαγνωστική κολονοσκόπηση διαρκεί περί τα 30 λεπτά και κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ληφθεί και δείγμα για βιοψία. Εάν πραγματοποιηθούν επεμβατικές πράξεις η διάρκεια παρατείνεται ανάλογα.

Η πιο συνηθισμένη επέμβαση που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης είναι η εκτομή πολυπόδων (πολυπεκτομή). Άλλες επεμβάσεις είναι η αιμόσταση βλαβών που αιμορραγούν, ο καυτηριασμός θηλωμάτων του πρωκτού ή αγγειεκτασιών, η διαστολή στενώσεων, η τοποθέτηση στεντ η θεραπεία συριγγίων και άλλες.

Οι επεμβάσεις πρέπει να εκτελούνται στον κατάλληλο χώρο (Κλινική), κυρίως για την ασφάλεια του ασθενούς, αλλά και για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών, επιπλοκών, αιμορραγιών κ.ο.κ.