top of page

Εντεροσκόπηση - Ενδοσκόπηση λεπτού εντέρου

Εντεροσκόπηση ονομάζεται η εξέταση κατά την οποία πραγματοποιείται επισκόπηση του λεπτού εντέρου. Το λεπτό έντερο βρίσκεται ανάμεσα στον στόμαχο και το παχύ έντερο. Ανατομικά χωρίζεται σε τρία τμήματα, τον δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό. Το όριο μεταξύ δωδεκαδάκτυλου και νήστιδας είναι ο σύνδεσμος του Treitz. Μεταξύ νήστιδας και ειλεού δεν υπάρχει ξεκάθαρο όριο. Στον δωδεκαδάκτυλο μια βασική ανατομική δομή είναι το φύμα του Vater, όπου καταλήγουν ο χοληδόχος και ο παγκρεατικός πόρος. Η βασική λειτουργία του λεπτού εντέρου είναι η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και των ιχνοστοιχείων από τις τροφές.

Η τροφή στον στόμαχο, με την επίδραση του οξέος και των κινήσεων του στομάχου, σπάει σε μικρότερα τμήματα και υφίσταται μια αρχική επεξεργασία. Στη συνέχεια εισέρχεται στο λεπτό έντερο. Στον δωδεκαδάκτυλο, υφίσταται την επίδραση ισχυρών ενζύμων που παράγονται από το ήπαρ και το πάγκρεας. Τα ένζυμα αυτά διασπούν την τροφή σε μικρά τμήματα τα οποία μπορεί να απορροφηθούν. Τα χολικά οξέα διευκολύνουν την διάσπαση και συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιπών της τροφής. Μαζί με τα λίπη απορροφούνται και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E,K). Οι παγκρεατικές εκκρίσεις περιέχουν διττανθρακικά προς εξουδετέρωση του γαστρικού οξέος, και ισχυρά πρωτεολυτικά (πρωτεάσες) ένζυμα. Παράλληλα με τη δράση της αμυλάσης του παγκρέατος γίνεται η διάσπαση του αμύλου των τροφών σε απλότερα και εύκολα απορροφήσημα μόρια (μονοσακχαρίδες, δισακχαρίδες). Στο λεπτό έντερο συνοπτικά επιτελείται η απορρόφηση πακτικά όλων των θρεπτικών ουσιών και ιχνοστοιχείων.

 

Το λεπτό έντερο, είναι ένα όργανο που, παρά το μεγάλο μήκος του, ευτυχώς, δεν έχει πολύ πλούσια παθολογία.

Οι πρώτες απόπειρες ενδοσκοπικού ελέγχου του παχέος εντέρου πραγματοποιήθηκαν με ενδοσκόπια λίγο μεγαλύτερα από το κολονοσκόπιο αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στη συνέχεια στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ανακαλύφθηκε η εντεροσκόπηση με την ασύρματη κάψουλα, που μπορεί να δώσει εικόνες από όλο το λεπτό έντερο ώστε τουλάχιστον να έχουμε ακριβή διάγνωση.

Αργότερα αναπτύχθηκε η εντεροσκόπηση με ειδικά ενδοσκόπια που χρησιμοποιούν εξειδικευμένες συσκευές που βοηθούν στην προώθηση του οργάνου σε βάθος. Τέτοια ενδοσκόπια είναι τα εντεροσκόπια με μονό ή διπλό μπαλόνι και τελευταία το σπειροειδές ενδοσκόπιο (PowerSpiral). Αρκετές φορές, με αυτά τα όργανα, μπορεί να ελέγξουμε όλο το μήκος του λεπτού εντέρου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πλέον μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και ενδοσκοπικές επεμβάσεις, κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε με την ασύρματη κάψουλα.

Ο τομέας της εντεροσκόπησης είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο στη σύγχρονη ενδοσκόπηση που προσφέρει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα τα οποία άλλοτε αντιμετωπίζονταν χειρουργικά.

Ο ιατρός κ. Δόκας να σημειωθεί πως είναι πιστοποιημένος χρήστης του σπειροειδούς ενδοσκοπίου (PowerSpiral) και ο πρώτος που πραγματοποίησε ενδοσκόπηση με το σπειροειδές ενδοσκόπιο (PowerSpiral) στην Ελλάδα στην Κλινική Άγιος Λουκάς.

bottom of page