top of page

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση μετεγχειρητικών συριγγίων και διαφυγών

Μερικές φορές, συνήθως μετά από χειρουργικές πράξεις ή σπανιότερα μετά από φλεγμονή ή κακώσεις, μπορεί να παρουσιαστεί διαφυγή από διάφορα όργανα ή να διαπιστωθεί παθολογική επικοινωνία ανάμεσα σε γειτονικά κοίλα όργανα, του ιδίου ή διαφορετικού συστήματος. Ενδεικτικά, μπορεί να διαπιστωθεί διαφυγή χολής (ιδίως μετά από χολοκυστεκτομή), παγκρεατικού υγρού (μετά από παγκρεατεκτομή, ατυχήματα ή οξεία παγκρεατίτιδα), συρίγγια ανάμεσα στον στόμαχο και το δέρμα ή το έντερο, ή ανάμεσα στο έντερο και τον κόλπο ή την ουροδόχο κύστη, τον ουρητήρα κ.ο.κ.

Η παρουσία αυτών των διαφυγών/συριγγίων επιδρά εξαιρετικά αρνητικά στην αποκατάσταση του ασθενούς, ή μπορεί εφόσον επιμολυνθούν, να απειλήσουν και τη ζωή του. Παράλληλα, η χειρουργική αποκατάσταση είναι κάποιες φορές εξαιρετικά δύσκολη και ενίοτε συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα ή και θνητότητα.

Η ενδοσκοπική θεραπεία, με ERCP, σε διαφυγές από το χοληφόρο δέντρο είναι η μέθοδος εκλογής εδώ και πολλά χρόνια. Όσο υπάρχει ζήτηση για ελάχιστα επεμβατική ιατρική, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή της ενδοσκόπησης σε αυτές τις καταστάσεις. Η ενδοσκοπική θεραπεία κερδίζει συνεχώς έδαφος τόσο στις διαφυγές από το πάγκρεας όσο και από άλλα όργανα.

Η ενδοσκοπική θεραπεία των διαφυγών προϋποθέτει άριστη γνώση του χειρουργείου που έχει προηγηθεί, της μετεγχειρητικής ανατομίας και καλή απεικόνιση της περιοχής.

Μετεγχειρητικά συρίγγια επίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ενδοσκοπικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι σύγκλισης τέτοιων συριγγίων. Είτε με την τοποθέτηση endoclip, με την τοποθέτηση στεντ ή με την τοποθέτηση εξειδικευμένων, μεγάλων clip σύγκλισης που τοποθετούνται πάνω από το ενδοσκόπιο. Στόμια συριγγίων μπορεί να κλείσουν ενδοσκοπικά και με συρραφή με εξειδικευμένες τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν κι αυτές με επιτυχία. Οι ενδοσκοπικές μέθοδοι σύγκλισης συριγγίων είναι ελάχιστα επεμβατικές και εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Όλες οι επεμβάσεις εκτελούνται στην Κλινική, μερικές φορές υπό γενική αναισθησία. Ο χρόνος παραμονής στην Κλινική εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος είναι η γενική κατάσταση του ασθενούς και η παρουσία σήψης ή όχι.

bottom of page