top of page

Γαστροσκόπηση - Δωδεκαδακτυλοσκόπηση

Η Γαστροσκόπηση πραγματοποιείται με το γαστροσκόπιο. Το γαστροσκόπιο είναι ένας λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας με δυνατότητα ελεγχόμενης κάμψης του προσθίου τμήματός του προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνδέεται με τη φωτεινή πηγή και με τον επεξεργαστή εικόνας. Στην άκρη του εκπέμπει φως και διαθέτει φακό και ειδικό chip για τη μεταφορά των εικόνων στον επεξεργαστή της εικόνας. Από τον επεξεργαστή, η εικόνα μεταφέρεται στην οθόνη, σε πραγματικό χρόνο.

Με το γαστροσκόπιο πραγματοποιούνται η διαγνωστική εξέταση του ανώτερου πεπτικού (Γαστροσκόπηση - Δωδεκαδακτυλοσκόπηση) αλλά και πληθώρα επεμβάσεων. Κατά τη γαστροσκόπηση γίνεται λεπτομερής έλεγχος του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.

Η γαστροσκόπηση έχει πολλές ενδείξεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι παρακάτω:

  1. Διαταραχές κατάποσης όπως άλγος κατά την κατάποση, δυσκολία στην κατάποση.

  2. Οπισθοστερνικό καύσος/άλγος.

  3. Πόνος στο επιγάστριο.

  4. Έμετοι, ναυτία, κοιλιακό άλγος.

  5. Αναιμία, αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα.

  6. Χρόνιες διάρροιες και πολλές άλλες ενδείξεις

γαστροσκόπηση θεσσαλονίκη

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί νηστεία τουλάχιστον 6-7 ωρών ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η εισρόφηση αλλά και για να μπορεί να γίνει λεπτομερής εξέταση του στομάχου. Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο ή σε κλινική.

Για να γίνει με μεγαλύτερη άνεση για τον ασθενή, συνήθως, γίνεται τοπική αναισθησία στο στόμα και τον φάρυγγα με σπρέι λιδοκαΐνης (που είναι τοπικό αναισθητικό) και χορηγούνται ενδοφλέβια ηρεμιστικά φάρμακα (μέθη) που προκαλούν ήπια καταστολή. Η ήπια αυτή καταστολή είναι σημαντική τόσο για τον ασθενή όσο και για τον Ιατρό. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται ελάχιστα, είναι ήρεμος και με αυτόν τον τρόπο βοηθά τον ενδοσκόπο να παρατηρήσει με λεπτομέρεια το εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και κατά τη διάρκειά της μπορεί να γίνει λήψη βιοψίας. Εάν πραγματοποιηθεί επέμβαση, φυσικά, διαρκεί επιπλέον χρόνο.

Σημαντική πληροφορία είναι η παρουσία γνωστής αλλεργίας σε φάρμακα. Κάτι τέτοιο πρέπει να αναφέρεται προ της εξέτασης.

Όσοι προσέρχονται με αυτοκίνητο για τη διενέργεια γαστροσκόπησης δεν θα πρέπει να οδηγήσουν μετά το πέρας της εξέτασης, γι' αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερη η παρουσία συνοδού οδηγού.

Μετά τη γαστροσκόπηση είναι αναμενόμενο να νιώθει κανείς ζάλη και αδυναμία. Χρειάζεται λίγος χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση. Εκτός εάν υποδείξει διαφορετικά ο ιατρός, ο εξεταζόμενος μπορεί να σιτισθεί όταν συνέλθει και αφού έχει υποχωρήσει το μούδιασμα από τη λιδοκαΐνη.

Ο ιατρός, στο ιατρείο του στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο, και σύγχρονο εργαστήριο, όπου μπορεί να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια, όλες οι διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις.

Όλες οι επεμβατικές πράξεις πρέπει να εκτελούνται στον κατάλληλο χώρο (Κλινική), κυρίως για την ασφάλεια του ασθενούς, αλλά και για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών, επιπλοκών, αιμορραγιών κ.ο.κ.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορώ να πιώ νερό πριν τη γαστροσκόπηση;

Το νερό ή το τσάι ή οι καραμέλες επιτρέπονται μέχρι 2 ώρες προ της γαστροσκόπησης. Στερεή τροφή πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 6-7 ώρες προ της εξέτασης.

Πότε χρειάζεται να επαναλάβω τη γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση καλό είναι να επαναλαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, σε συγκεκριμένες παθήσεις, όπως ο οισοφάγος Βarrett (Μπάρετ) , η αυτοάνοση γαστρίτιδα, η κοιλιοκάκη αλλά και εντερική μεταπλασία και ατροφία του στομάχου.

Η γαστροσκόπηση είναι επώδυνη;

Η διαγνωστική γαστροσκόπηση είναι μια σύντομη διαδικασία που διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ερυγές (ρέψιμο), αναγούλα ή να νιώθει ήπια πίεση στον φάρυγγα. Με τη μέθη όλα τα παραπάνω συμπτώματα ελαττώνονται σημαντικά ή εξαλείφονται τελείως.

Υπάρχουν δυνητικές επιπλοκές από τη διαγνωστική γαστροσκόπηση;

Οι επιπλοκές κατά τη διαγνωστική γαστροσκόπηση είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η φαρμακευτική  αντίδραση στη μέθη, δυσφορία από την εμφύσηση αέρα στο στομάχι και κίνδυνος εισρόφησης σε περίπτωση πυλωρικής απόφραξης.

bottom of page