top of page

Ενδοσκοπική πολυπεκτομή -
Ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή (EMR)

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου εντοπίζονται αρκετά συχνά κατά την κολονοσκόπηση.

Πρόκειται για υπεγέρσεις του βλεννογόνου ποικίλολυ σχήματος και μεγέθους. Πολύποδες μπορεί να βρεθούν σε οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού συστήματος, από τον οισοφάγο μέχρι το παχύ έντερο. 

Βέβαια, απαντώνται συχνότερα στο παχύ έντερο. 

Από ιστολογικής άποψης μπορεί να είναι αδενώματα, υπερπλαστικοί, αμαρτώματα ή άλλοι σπανιότεροι τύποι.

Από τους παραπάμω τύπους πολυπόδων μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα αδενώματα. Αυτό διότι τα αδενώματα παρουσιάζουν την τάση να μεγαλώνουν σε μέγεθος και σε βάθος χρόνου, συσσωρεύοντας μεταλλάξεις ενδεχομένως να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε γενικές γραμμές, ιδίως στο παχύ έντερο, οι πολύποδες πρέπει να αφαιρούνται. 

Η αφαίρεση των αδενωμάτων πρέπει να γίνεται ενδοσκοπικά.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις πλέον τα καλοήθη αδενώματα αφαιρούνται χειρουργικά, κι αυτό γιατί η ενδοσκοπική εκτομή έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο και έχει αντικαταστήσει την χειρουργική παρέμβαση.

Οι περισσότεροι μεγάλοι πολύποδες που δεν παρουσιάζουν ενδοσκοπικά σημεία ύποπτα για παρουσία υψηλόβαθμης δυσπλασίας ή αρχόμενου καρκίνου αφαιρούνται ενδοσκοπικά με τη μέθοδο της κλασικής πολυπεκτομής και βλεννογονεκτομής (EMR).

Η μέθοδος είναι ασφαλής, εύκολη, γρήγορη και πολύ καλά μελετημένη από δεκαετίες. Αρχικά γίνεται υποβλεννογόνια έγχυση διαλύματος κυανού του μεθυλενίου για την ανύψωση της βλάβης και στη συνέχεια με τον πολυπεκτόμο γίνεται σύλληψη και εκτομή, με διαθερμία, τμημάτων του πολύποδα, μέχρι την πλήρη εκτομή.

Στην περίπτωση μεγάλων μισχωτών πολυπόδων, πολλές φορές γίνεται προφυλακτική τοποθέτηση endoloop προ της εκτομής για να περιοριστεί ο κίνδυνος σημαντικής αιμορραγίας κατά την εκτομή ή σε δεύτερο χρόνο. To endoloop μοιάζει με απολίνωση. Στην ουσία στραγγαλίζει τον μίσχο του πολύποδα οπότε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την εκτομή εύκολα και χωρίς τον κίνδυνο μιας μεγάλης αρτηριακής αιμορραγίας.

Μικρότεροι πολύποδες μπορεί να αφαιρεθούν με ψυχρό βρόχο πολυπεκτομής, χωρίς τη χρήση διαθερμίας, ώστε με αυτό τον τρόπο να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα όψιμης αιμορραγίας.

 

Οι κυριότερες επιπλοκές κατά την εκτομή πολυπόδων είναι η αιμορραγία και η διάτρηση του εντέρου. Ευτυχώς παρατηρούνται εξαιρετικά σπάνια. Ακόμη όμως κι αν συμβεί κάποια τέτοια επιπλοκή, οι έμπειροι ενδοσκόποι είναι σε θέση να σταματήσουν σχεδόν όλες τις αιμορραγίες αλλά και να συρράψουν τυχόν διατρήσεις.

Η ενδοσκοπική πολυπεκτομή και η βλεννογονεκτομή (EMR) είναι το κύριο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όλες οι εκτομές πολυπόδων πραγματοποιούνται στην Κλινική και κατά κανόνα, δεν απαιτείται νοσηλεία.

bottom of page