Ενδοσκοπική θεραπεία οισοφάγου Barrett – RFA ablation

Οισοφάγος Barrett ονομάζεται η εντερική μεταπλασία που συμβαίνει συνήθως στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, ως αποτέλεσμα χρόνιας παλινδρόμησης. Η μακροχρόνια παλινδρόμηση όξινου γαστρικού υγρού μπορεί να προκαλέσει δυσπλαστικές αλλοιώσεις πάνω στον οισοφάγο Barrett. Με την πάροδο του χρόνου, οι δυσπλαστικές αλλοιώσεις μπορεί να γίνουν σοβαρότερες και τελικά να οδηγήσουν στην εμφάνιση επιφανειακού καρκίνου του οισοφάγου.

Ο οισοφάγος του Barrett λοιπόν είναι μια προκαρκινική βλάβη. Οι ασθενείς με οισοφάγο του Barrett πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη αντιεκκριτική αγωγή και παράλληλα να παρακολουθούνται με γαστροσκόπηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν διαπιστωθεί η παρουσία δυσπλαστικών αλλοιώσεων τίθεται σαφώς η ένδειξη για καταστροφή του επιθηλίου του Barrett.

Η πλέον κατάλληλη μέθοδος είναι με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RFA). Με την εφαρμογή μέτριας συχνότητας εναλλασσόμενου ρεύματος, διαμέσου ειδικού καθετήρα προκαλούμε θερμική βλάβη μόνο στο επίπεδο του βλεννογόνου με αποτέλεσμα την καταστροφή του ιστού. Η μέθοδος πραγματοποιείται με ειδικό καθετήρα μπαλόνι όταν χρειάζεται να καταστραφεί κυκλοτερώς ο βλεννογόνος ή με καθετήρα για τοπική εφαρμογή σε μικρή έκταση ιστού. Μετά την καταστροφή του δυσπλαστικού επιθηλίου του Barrett, ο οισοφαγικός βλεννογόνος αναπλάθεται ανακτώντας παράλληλα την φυσιολογική του μορφή.

γ_im_4 (1)
γ_im_4 (1)

press to zoom
γ_im_10 (1)
γ_im_10 (1)

press to zoom
γ_im_11
γ_im_11

press to zoom
γ_im_4 (1)
γ_im_4 (1)

press to zoom
1/8

Η επέμβαση πραγματοποιείται στην Κλινική, και τυπικά δεν απαιτείται νοσηλεία. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του λίγο αργότερα και ακολουθεί την φαρμακευτική αγωγή και τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες. Ο επανέλεγχος πραγματοποιείται μετά από 2-3 μήνες και εφόσον εντοπιστούν υπολειπόμενες εστίες οισοφάγου Barrett, αυτές μπορεί να καταστραφούν είτε και πάλι με RFA, εφόσον είναι ικανής έκτασης ή με άλλες θερμικές μεθόδους, κατά την κρίση του ιατρού.