2310 272.387 6944 263.668

Στέφανος Δόκας - Γαστρεντερολόγος, Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση, Αφαίρεση Πολυπόδων, Πολυπεκτομή, ERCP - Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειο, Παγκρεατογραφία, Ενδογαστρικό Μπαλόνι Κατά Της Παχυσαρκίας, Τοποθέτηση Στεντ Οισοφάγου, Εντέρου, Τοποθέτηση Ενδοσκοπικής Γαστροστομίας, Έλεγχος Λοίμωξης Με Ελικοβακτηρίδιο Του Πυλωρού, Έλεγχος Παρουσίας Κοιλιοκάκης

Γαστροσκόπηση

Μέσα από τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα μπορούμε να δούμε την κατάσταση του στομάχου σας ! Όλη η διαδικασία γίνεται με σύγχρονα μέσα και ανώδυνο τρόπο για τον ασθενή !...


Περισσότερα

Κολονοσκόπηση

Είναι η εξέταση του βλεννογόνου του παχέους εντέρου με τη χρήση ενός ενδοσκόπιου. Αποτελεί μεγάλης σημασίας εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέους εντέρ...


Περισσότερα

ERCP

Η ERCP είναι μια τεχνική που συνδιάζει τη χρήση της ενδοσκόπησης και ακτινοσκόπησης για την διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων του συστήματος του χολαγγείου και του ...


Περισσότερα

Αφαίρεση Πολυπόδων

Η αφαίρεση των πολυπόδων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου. Με την κολονοσκόπηση εντοπίζουμε όλους τους πολύποδες !...


Περισσότερα

Ενδογαστρικό Μπαλόνι Κατά Της Παχυσαρκίας

print
email
Ενδογαστρικό Μπαλόνι Κατά Της Παχυσαρκίας

Στέφανος Δόκας, Γαστρεντερολόγος, Ηπατολόγος, Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Θεσσαλονίκη

Το ενδογαστρικό μπαλόνι κατά της παχυσαρκίας είναι ένα μπαλόνι το οποίο τοποθετείται ενδοσκοπικά στο στομάχι. Μέσα στον στόμαχο φουσκώνουμε το μπαλόνι με έγχυση 400-700 cc φυσιολογικού ορού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εύκολος κορεσμός κατά την λήψη της τροφής, οπότε σταδιακά επιτυγχάνεται απώλεια βάρους.

Η τοποθέτηση του μπαλονιού γίνεται σε Κλινική, σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Προηγείται γαστροσκόπηση για να διαπιστωθεί πως ο στόμαχος και ο οισοφάγος είναι φυσιολογικοί. Η τοποθέτηση διαρκεί 20-30 λεπτά και στην συνέχεια ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από την Κλινική ή και να παραμείνει για ένα 24/ωρο εφόσον το επιθυμεί.

Στο μπαλόνι εγχέονται 400-700 cc φυσιολογικού ορού οπότε το στομάχι διατηρείται σχεδόν συνέχεια σε κατάσταση διάτασης οπότε με μικρή ποσότητα τροφής επέρχεται σύντομα το αίσθημα του κορεσμού.

Το μπαλόνι έχει διάρκεια ζωής περίπου 6 μήνες. Μετά από 6 μήνες γίνεται αφαίρεση, πάλι με ενδοσκόπηση η οποία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά. Η επέμβαση τόσο για την τοποθέτηση όσο και για την αφαίρεση του μπαλονιού είναι ασφαλής και σχετικά απλή.

Στο εξάμηνο παραμονής του ενδογαστρικού μπαλονιού μπορεί να χάσει κανείς μέχρι και 30 κιλά. Εάν συνεχίσει τις ίδιες συνήθειες διατροφής ο ασθενής μπορεί να αποφύγει την επανάκτηση των κιλών που χάθηκαν. Καλό θα είναι στο διάστημα των 6 μηνών με το μπαλόνι ο ασθενής να παρακολουθείται και από διατροφολόγο/διαιτολόγο.

Ένδειξη για τοποθέτηση του μπαλονιού έχουν ασθενείς
1. Με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30, οι οποίοι δεν κατάφεραν να χάσουν βάρος ή να δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους ακόμα και υπό σωστή και ενδεδειγμένη παρακολούθηση/καθοδήγηση.
2. Ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 ή πάνω από 35 με συνοδές παθήσεις που είναι κακοί χειρουργικοί υποψήφιοι, ή δεν θέλουν να χειρουργηθούν.
3. Σε ασθενείς με ακραία παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος πάνω από 50), ώστε να χάσουν λίγα κιλά με σκοπό να βελτιώσουν τις ζωτικές τους λειτουργίες πριν το χειρουργείο που αποτελεί μοναδική λύση.

Έχει διαβαστεί 2058 φορές

Παθήσεις

UEG RSS Feed