2310 272.387 6944 263.668

Στέφανος Δόκας - Γαστρεντερολόγος, Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση, Αφαίρεση Πολυπόδων, Πολυπεκτομή, ERCP - Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειο, Παγκρεατογραφία, Ενδογαστρικό Μπαλόνι Κατά Της Παχυσαρκίας, Τοποθέτηση Στεντ Οισοφάγου, Εντέρου, Τοποθέτηση Ενδοσκοπικής Γαστροστομίας, Έλεγχος Λοίμωξης Με Ελικοβακτηρίδιο Του Πυλωρού, Έλεγχος Παρουσίας Κοιλιοκάκης

Γαστροσκόπηση

Μέσα από τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα μπορούμε να δούμε την κατάσταση του στομάχου σας ! Όλη η διαδικασία γίνεται με σύγχρονα μέσα και ανώδυνο τρόπο για τον ασθενή !...


Περισσότερα

Κολονοσκόπηση

Είναι η εξέταση του βλεννογόνου του παχέους εντέρου με τη χρήση ενός ενδοσκόπιου. Αποτελεί μεγάλης σημασίας εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέους εντέρ...


Περισσότερα

ERCP

Η ERCP είναι μια τεχνική που συνδιάζει τη χρήση της ενδοσκόπησης και ακτινοσκόπησης για την διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων του συστήματος του χολαγγείου και του ...


Περισσότερα

Αφαίρεση Πολυπόδων

Η αφαίρεση των πολυπόδων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου. Με την κολονοσκόπηση εντοπίζουμε όλους τους πολύποδες !...


Περισσότερα

Το Πεπτικό Μας Σύστημα

print
email
Το Πεπτικό Μας Σύστημα

Στέφανος Δόκας, Γαστρεντερολόγος, Ηπατολόγος, Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Θεσσαλονίκη

Οργανικό σύστημα, του οποίου η κυριότερη λειτουργία είναι η προμήθεια του οργανισμού με ικανές ποσότητες νερού, θρεπτικών ουσιών και ηλεκτρολυτών. Αυτές τις ουσίες τις έχει ανάγκη ο οργανισμός για να αντικαταστήσει τα συστατικά που φθείρονται και τις παίρνει με τις τροφές. Στο πεπτικό σύστημα γίνεται η διάσπαση ουσιών, που δεν μπορούν έτσι να απορροφηθούν, σε πιο απλές μορφές και ύστερα απορροφούνται με μια σειρά μηχανικά και χημικά φαινόμενα.

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τη στοματική κοιλότητα (τα μάγουλα, τα δόντια, τη γλώσσα κλπ), το φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο και τον πρωκτό, απ’ όπου αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες. Στην πορεία του πεπτικού συστήματος υπάρχουν διάφοροι αδένες (μικροί σιελογόνοι, παρωτίδες, υπογνάθιοι, υπογλώσσιοι κλπ), που εκκρίνουν υγρά για την πέψη της τροφής.

Η επεξεργασία της τροφής αρχίζει στο στόμα με τη μάσηση. Τα δόντια με τις κατάλληλες κινήσεις της κάτω γνάθου και με τη βοήθεια της γλώσσας, κόβουν την τροφή σε μικρά κομμάτια. Ταυτόχρονα εκκρίνεται σάλιο, υγρό πλούσιο σε πεπτικά ένζυμα (πτυαλίνη κλπ), το οποίο διασπά το άμυλο και άλλες ουσίες. Το σάλιο βοηθάει ακόμη στο σχηματισμό της μπουκιάς και στην κατάποση. Με την κατάποση, η τροφή περνάει στον φάρυγγα και τον οισοφάγο και καταλήγει στο στομάχι. Εκεί ανακατώνεται με το γαστρικό υγρό που εκκρίνεται από ορισμένους αδένες του στομαχιού, τους γαστρικούς και σχηματίζεται ο γαστρικός χυμός. Κάθε 24 ώρες εκκρίνονται 2 -3 λίτρα γαστρικού υγρού που περιέχει ένζυμα (πεψίνες, γαστρική λιπάση, γαστρική αμυλάση), βλέννα, υδροχλωρικό οξύ, ηλεκτρολύτες και νερό. Η ρύθμιση της γαστρικής έκκρισης γίνεται με ορμόνες και με νεύρα. Η γαστρική έκκριση γίνεται σε τρεις φάσεις: 1) Την κεφαλική, μόλις μπει η τροφή στο στόμα, 2) Τη γαστρική, όταν η τροφή φτάσει στο στομάχι, και 3) Την εντερική, όταν η τροφή φτάσει στο λεπτό έντερο, ενώ η γαστρική έκκριση συνεχίζεται σε μικρές ποσότητες για λίγες ώρες.

Όταν το στομάχι είναι άδειο είναι σφιγμένο. Μόλις όμως γίνει η κατάποση τότε χαλαρώνει. Ταυτόχρονα αρχίζει να κινείται με μικρές περισφίξεις σαν κύματα που κάθε 20 δευτερόλεπτα δυναμώνουν με αποτέλεσμα την ανάμειξη της τροφής με το γαστρικό υγρό και τη μεταφορά του γαστρικού χυμού στο λεπτό έντερο. Η μετακίνηση αυτή ελέγχεται από το πυλωρικό στόμιο, που βρίσκεται ανάμεσα στο στομάχι και στο λεπτό έντερο, και από τη ρευστότητα του γαστρικού χυμού. Η ρύθμιση της κένωσης του στομαχιού γίνεται με το εντερογαστρικό αντανακλαστικό και ορμονικά με την εντερογαστρόνη.

Στο λεπτό έντερο ο γαστρικός χυμός ανακατεύεται με το παγκρεατικό υγρό, τη χολή και τις εκκρίσεις των κυττάρων του βλεννογόνου του. Εκεί συμπληρώνεται η πέψη και γίνεται η απορρόφηση.. η επιφάνεια του λεπτού εντέρου μεγαλώνει, διότι υπάρχουν προσεκβολές προς τα μέσα του βλεννογόνου, οι εντερικές λάχνες με πικνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και ένα λεμφοφόρο τριχοειδές.

Το παγκρεατικό υγρό δρα πάνω στα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Η έκκρισή τους ρυθμίζεται ορμονικά με τις ουσίες χολοκυστοκινίνη και εκκριματίνη, και νευρικά με το πνευμονογαστρικό νεύρο. Περιέχει ένζυμα, ηλεκτρολύτες, λευκωματίνη καθ σφαιρίνη. Σε ένα 24ωρο η έκκρισή του φτάνει τα 2 λίτρα περίπου. Η χολή περιέχει νερό, ηλεκτρολύτες, βλέννα, χοληστερόλη, λεκιθίνη, λίπος, λιπαρά οξέα και αλκαλική φωσφατάση. Τα κύτταρα του βλεννογόνου εκκρίνουν ένζυμα, τις διπεπτιδάσεις, τις μαλτάση, λακτάση και σακχαράση, την εντερική αμυλάση, τη νουκλεάση και την εστερική λιπάση. Η ρύθμιση της έκκρισης είναι νευρική και ορμονική.

Ταυτόχρονα με τις επεξεργασίες αυτές που γίνονται στο λεπτό έντερο, κινείται με διαφόρους τρόπους και μεταφέρει τον εντερικό χυμό προς το παχύ έντερο. Η κίνηση των λαχνών ακόμη βοηθάει στη κίνηση του εντερικού χυμού και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Ο εντερικός χυμός φτάνει στην ειλεοκολική βαλβίδα, που βρίσκεται ανάμεσα στο λεπτό και στο παχύ έντερο, και περνάει στο παχύ. Η πρώτη ποσότητα τροφής φτάνει σε αυτό το σημείο 4 ώρες μετά το φαγητό, ενώ ολόκληρη η τροφή περνάει ύστερα από 7 – 9 ώρες. Το παχύ έντερο παρουσιάζει παρόμοιες κινήσεις με το λεπτό έντερο. Έτσι προωθείται ο εντερικός χυμός προς τον πρωκτό ενώ ταυτόχρονα γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Στο πρωκτό με ειδικό νευρικό μηχανισμό γίνεται η αποβολή των κοπράνων, η κένωση.

Αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη της λεγόμενης βακτηριακής χλωρίδας στο έντερο, που δημιουργείται μετά την γέννηση του ατόμου. Εμφανίζονται βακτηρίδια και διάφοροι κόκκοι τα οποία υπάρχουν φυσιολογικά και κυρίως ωφελούν τον οργανισμό, διότι παίρνουν μέρος στο σχηματισμό ορισμένων βιταμινών και αμινών που χρειάζεται.

Η απορρόφηση των κυριότερων ουσιών γίνεται κυρίως στο στομάχι και στο αρχικό κομμάτι του λεπτού εντέρου για τις πρωτεΐνες, στο έντερο για τους υδατάνθρακες, στο στομάχι και στο έντερο για τα λίπη, στο έντερο για τους ηλεκτρολύτες και παντού για το νερό.

Παθήσεις του πεπτικού συστήματος είναι ο καρκίνος των διαφόρων οργάνων του, το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου, οι γαστρεντερίτιδες κλπ
 

Έχει διαβαστεί 4386 φορές
Το Λεπτό Έντερο
Προηγούμενο άρθρο
Το Λεπτό Έντερο

Παθήσεις

UEG RSS Feed